Οικονομικό αδιέξοδο και έλλειψη πολιτικής βούλησης απειλούν την ΕΛΒΟ

Οικονομικό αδιέξοδο και έλλειψη πολιτικής βούλησης απειλούν την ΕΛΒΟ

Αρ. Πρωτ. 10181/01.02.2011

Προς Υπουργούς:

- Άμυνας

- Οικονομικών

Κρίσιμο για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) διαφαίνεται το προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα ο μήνας Φεβρουάριος, καθώς η άλλοτε κορωνίδα της ελληνικής βιομηχανίας αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας. Η κορυφαία βιομηχανική μονάδα της Βόρειας Ελλάδας, που το 2000 αριθμούσε 1150 εργαζομένους, έφτασε το 2010 να αριθμεί μόλις 493, ενώ κάθε εικοσιτετράωρο που περνά είναι κρίσιμο για το μέλλον της εταιρείας και των εργαζομένων.

Οι μηνιαίες ανάγκες της ΕΛΒΟ για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, αλλά και την κάλυψη των πάγιων εξόδων ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ. Για το έτος 2010 οι ζημιές της ΕΛΒΟ ανήλθαν στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ η πτώση του τζίρου άγγιξε τα 29 εκατ. ευρώ. Λόγω της έλλειψης ρευστότητας, διακυβεύεται η ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής στρατιωτικών φορτηγών για λογαριασμό των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Και ενώ η ΕΛΒΟ αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για την οικονομία της χώρας μας, σήμερα έφτασε στο σημείο να αδυνατεί να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων, τις νόμιμες αποζημιώσεις των εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται, τις οφειλές της στα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές της. 

Καθοριστικό ρόλο στη θέση που έχει επέλθει σήμερα η ΕΛΒΟ, διαδραμάτισε η συνεχής αναβολή των γενικών συνελεύσεων, καθώς με την απουσία εκπροσώπου του δημοσίου, που είναι ο μεγαλομέτοχος στην εταιρία, και στην προγραμματισμένη και τελικά ματαιωθείσα γενική συνέλευση της προηγούμενης εβδομάδας, δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα στήριξης της βιωσιμότητας της εταιρείας.

Βασικό θέμα της γενικής συνέλευσης θα αποτελούσε η αύξηση του μετοχιού κεφαλαίου κατά  24 εκατ. ευρώ, ώστε να είναι εφικτή η κεφαλαιοποίηση του χρέους της εταιρείας προς το δημόσιο, όπως αυτό προέκυψε από δανεισμό του 1997. Ωστόσο, ακόμα και η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, η μόνη κρατική τράπεζα, δεν δέχθηκε την εγγυητική επιστολή 15 εκατ. ευρώ του Υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα η ΕΛΒΟ να καταρρέει μπροστά στην ασυνεννοησία των κρατικών φορέων.

Με την τροπή που πήραν τα πράγματα, η ΕΛΒΟ βρίσκεται σήμερα χωρίς ρευστό, ενώ το δάνειο μπορεί να γίνει απαιτητό από την αρμόδια υπηρεσία του Δημοσίου, καθώς η 31η Ιανουαρίου ήταν η καταλυτική ημερομηνία καταβολής της οφειλής προς την αρμόδια εφορία.  

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εκκρεμεί απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την εκχώρηση 7,5 εκατ. ευρώ του Υπουργείου Άμυνας στην ΕΛΒΟ για παλαιότερες και διεκπεραιωμένες παραγγελίες, ωστόσο η ημερομηνία εκδίκασης συνεχώς αναβάλλεται.

Η στήριξη της βιωσιμότητας της ΕΛΒΟ αποτελεί στήριξη της οικονομίας της χώρας, καθώς δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας μόνο των εργαζομένων στην εταιρεία, αλλά και εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε δεκάδες επιχειρήσεις δορυφόρους στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος, που μαστίζεται από τον εφιάλτη της ανεργίας και της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να δοθεί μία λύση ουσίας στο πρόβλημα ρευστότητας, που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΛΒΟ και που απειλεί άμεσα και βραχυπρόθεσμα τη βιωσιμότητά της και την εργασία 493 εργαζομένων και των οικογενειών τους;

- Για ποιους λόγους δεν εξοφλεί το Υπουργείο Άμυνας τα οφειλόμενα 7,5 εκατ. ευρώ στην ΕΛΒΟ, που παλεύει για τη βιωσιμότητά της, και σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν άμεσα τα αρμόδια υπουργεία για την ουσιαστική αναπτυξιακή και οικονομική στήριξη μιας μεγάλης βιομηχανικής μονάδας απαραίτητης για την αμυντική βιομηχανία της χώρας, αλλά και την ανάπτυξη  της  ευρύτερης περιοχής;

- Για ποιους λόγους δεν συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του μεγαλομετόχου δημοσίου στις γενικές συνελεύσεις της ΕΛΒΟ, με αποτέλεσμα να οδηγείται η εταιρία σε αδιέξοδο, λόγω έλλειψης έκφρασης  της ανάλογης  πολιτικής βούλησης;

- Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο ανάδειξης της ΕΛΒΟ σε κέντρο κατασκευής, συντήρησης ερπυστριοφόρων και τροχοφόρων οχημάτων πολιτικού τομέα (απορριμματοφόρα, αστικά λεωφορεία, πυροσβεστικά οχήματα), ώστε να αναπροσαρμοστεί το αντικείμενο εργασίας της βιομηχανίας στις ανάγκες της εποχής και να γίνει ανταγωνιστική και βιώσιμη;

- Υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξη και οικονομική εξυγίανση της ΕΛΒΟ από κυβερνητικής πλευράς, ποιο είναι αυτό και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα εφαρμοσθεί;

Απαντήσεις Υπουργείων